Скільки медалей здобудуть українські спортсмени на Літній Олімпіаді-2020 у Токіо

341

На ХХХІІ Олімпійських іграх в Японії, які стартують 23 липня за медалі змагатимуться 157 українців у 25 видах спорту.

Національний олімпійський комітет сподівається, що у Токіо результати України будуть кращими, ніж у 2016 році в Ріо-де-Жанейро: загалом країна розраховує здобути 13-15 медалей, – розповідає 1NEWS з посиланням на ВВС Україна.

Проте на Олімпіаді-2020 від України виступить найменша кількість учасників у порівнянні з попередніми іграми. Головна причина – спортсмени, у тому числі титуловані, так і не змогли кваліфікуватися і отримати ліцензії.

Українці виступатимуть у таких видах: бадмінтон, бокс, вільна боротьба, важка атлетика, академічне веслування та веслування на байдарках і каное, велоспорт, греко-римська боротьба, спортивна і художня гімнастика, дзюдо, карате, кінний спорт, легка атлетика, плавання, артистичне (синхронне) плавання, стрільба з лука і кульова стрільба, стрибки у воду, стрибки на батуті, сучасне п’ятиборство, теніс, настільний теніс, тріатлон і фехтування.

Найбільша кількість спортсменів від України змагатиметься у легкій атлетиці – 47. Ще по 10 спортсменів будуть у вільній та греко-римській боротьбі, а також веслуванні на байдарках і каное. По одному – у тріатлоні, стрибках на батуті, сучасному п’ятиборстві, стендовій стрільбі та веслувальному слаломі.

Найкращих результатів Україна очікує передусім від дзюдо, кульової стрільби, легкої атлетики, фехтування, стрибків у воду, академічного веслування, боксу, гімнастики, синхронного плавання.

Хто може бути серед переможців Олімпійських ігор від України:

Дзюдо

Великі надії покладають на 21-річну киянку Дарію Білодід. Вона є чемпіонкою Європи та дворазовою чемпіонкою світу.

У 2018 році Дарія стала наймолодшою чемпіонкою світу серед дорослих, тоді їй ще не виповнилося 18 років.

Дарина Білодід

Стрибки у воду

Олексію Середі з Миколаєва, який виборов право на участь в Олімпіаді, 15 років. Він наймолодший спортсмен в українській збірній.

Із 2019 року, коли почав виступати за національну збірну, він неодноразово перемагав у міжнародних змаганнях. У свої 13 років був наймолодшим в історії чемпіонатів Європи зі стрибків у воду спортсменом. У травні 2021-го виборов на ЧЄ золоту медаль у парному стрибку.

Олексій Середа

Легка атлетика

Надії на стрибунів у висоту – Ярославу Магучіх, Юлію Левченко, Ірину Геращенко.

Ярослава Магучіх

У 20 років Ярослава Магучіх стала чемпіонкою Європи з легкої атлетики в приміщенні, чемпіонкою Європи серед юніорів, чемпіонкою світу та Європи серед юнацтва.

Фехтування

Вчетверте на Олімпійських іграх виступатиме фехтувальниця Ольга Харлан. На Олімпійських іграх 2008, 2012 і 2016 років вона здобувала медалі, в тому числі золото.

Вона буде єдиною шаблісткою від України, оскільки жіноча команда, яка в Ріо-2016 виборола срібні медалі, не змогла кваліфікуватися на ігри в Токіо.

Фехтувальниці

Але є шанси у чоловічої команди шпажистів.

Цього року Ігор Рейзлін виграв Кубок світу в Казані, а команда в складі Богдана Нікішина, Романа Свічкаря, Ігоря Рейзліна та Анатолія Герея здобула на цих змаганнях срібло.

Бокс

Полтавець Олександр Хижняк – головний претендент від українських боксерів на нагороди в Токіо. Він виступає у середній і напівтяжкій вагових категоріях.

У 2017 році Олександр здобував звання чемпіона Європи і чемпіона світу.

Олександр Хижняк

Греко-римська боротьба

У 2016 році на Олімпіаді срібну медаль завоював Жан Беленюк, який зараз є депутатом парламенту. У Токіо він теж сподівається на нагороду.

Жан Беленюк

Кульова стрільба

Олена Костевич є чемпіонкою Олімпійських ігор 2004 року в Афінах зі стрільби з пневматичного пістолета, призеркою Олімпіади 2012 у Лондоні, а також кількаразовою переможницею чемпіонатів світу та Європи.

Олімпіада в Токіо – п’ята для спортсменки, і шанси на медаль у неї високі.

Олена Костевич

Павло Коростильов (пневматичний пістолет), Олег Омельчук (малокаліберний пістолет), Олег Царьков (пневматична гвинтівка) є переможцями світових чемпіонатів і також претендують на високі результати на Олімпіаді.

Синхронне плавання

Українські плавчині на Чемпіонаті світу з водних видів спорту у 2019 році здобули бронзові медалі у виступі двійки і у групових виступах.

На іграх у Токіо також сподіваються на перемогу. Головні їхні суперники – росіянки та китаянки.

Анастасія Савчук та Марта Федіна

Академічне веслування

У цьому виді спорту змагатиметься двоє українських спортсменів – Станіслав Ковальов та Ігор Хмара.

У парі вони неодноразово ставали чемпіонами Європи, у тому числі у 2020 і 2021 роках.

Гімнастика

Ігор Радівілов

У спортивній гімнастиці найбільше надій на Ігоря Радівілова, який може продемонструвати високі результати в опорному стрибку. На його честь навіть назвали один із видів опорного стрибка – “The Radivilov”.

22 Липня 2021 08:55 98