У Куликівській громаді запрацювала соціальна пральня

20

В області відкрилася друга соціальна пральня. Скористатися нею можуть переселенці і малозабезпечені родини Куликівської громади.
— Працюємо з червня. Досвід переймали в колег з Мени. Там соціальна пральня працює з грудня 2021 року, — каже Юрій Лаврінчук, директор КУ «Територіальний центр соціального обслуговування» Куликівської громади. — Один цикл випрати і висушити білизну коштує 120 гривень (60 гривень послуга). Також речі можна відпарити чи випрасувати. За 60 хвилин таких послуг треба заплатити 70 гривень.
— Юрію Григоровичу, скільки зараз підопічних у центрі?
— У відділенні соціальної допомоги і вдома — 260 чоловік з усієї громади. Ті, до яких ходять соціальні робітники і надають послуги. Територіальний центр обслуговує одиноких, непрацездатних, пенсіонерів, інвалідів, внутрішньо переміщенних. Після рішення селищної ради додали ще одну категорію — військові та їхні родини.
— За який кошт задоволення?
— Пральну (на п’ять кіло­грамів) і сушильну машини закупили за свої. Гроші — від надання платних послуг. Також волонтери з благодійного фонду «Право на захист» обіцяли подарувати ще більші і потужніші пралку та сушилку, а також бойлер, потрібний для перукаря.
Окрім соціальної пральні надаємо багато послуг: перукаря, швачки, ремонту одягу, косіння трави, рубання дров тощо. Є навіть трактор для оранки і просапування городів.
У кого дохід менший двох прожиткових мінімумів (мінімум зараз 2920 гривень), обслуговуються в нас безкоштовно. Тим особам, дохід яких більший двох прожиткових мінімумів, але менше чотирьох, знижка на послуги 75 відсотків. Якщо більше чотирьох, то повна оплата. Також раз у квартал підопічним нашого центру одне прання безкоштовне.
— Якщо хтось сторонній захоче прийти і випрати речі, дозволите?
— Так. За повну оплату.


Джерело: фейсбук-сторінка газети "Вісник Ч", Ольга Самсоненко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Предыдущая статьяПросять залишити гроші у місті: чернігівські депутати звернулися до Кабміну
Следующая статьяБайден и другие лидеры стран НАТО анонсируют новую помощь Украине