У Козельці провели уже дві толоки, аби врятувату історичну садибу «Покорщина»

7

Уже дві толоки, спрямо­вані на порятунок садибно­го комплексу «Покорщина» в Козельці, організува­ла команда відомого українського журналіста, сце­нариста та автора доку­ментальних й історичних проектів Акіма Галімова. 31 серпня та 14 вересня небайдужі до долі історич­ної пам'ятки люди вигріба­ли сміття в будівлях і підва­лах садиби й розчищали її подвір'я. Усе це — підготов­ка до проведення протиаварійних робіт, які дозволять врятувати садибу Дараганів від подальшої руйнації.
— Звернув увагу на цю пам’ятку я давно, ще до повномасштабного вторгнен­ня, коли знімав цикл до­кументальних фільмів «Україна. Повернення своєї історії», — говорить Акім Галімов. — У лютому ж цього року я повернувся в Козелець, щоб зняти епізод про родину Розумовських для свого проєкту «Реаль­на історія». Подивився на садибу Дараганів… Сер­це кров’ю облилося — вона за крок до повного знищен­ня, бо ще однієї зими точно не переживе. А це ж єдина дерев’яна садиба панського типу на Лівобережній Укра­їні. Зразу ж прийшло розу­міння, що треба щось робити, причому негайно. Звіс­но, порятунок пам’ятки наці­онального значення, якою і є Покорщина, — завдання не з простих.
На її відродження потрібні чималі кошти, а ми всією командою свідо­мі того, що в Україні йде ві­йна і всі ресурси мають мак­симально спрямовувати­ся на підтримку нашої ар­мії. Тоді я вирішив зверну­тися до підписників нашого ютуб-каналу — їх уже майже 600 тисяч, і це дуже відда­на аудиторія. Сфотографу­вав Покорщину, виклав фото на канал і зробив опиту­вання — чи варто зараз зби­рати гроші на протиаварійні роботи (про повне віднов­лення мова поки що не йде, бо це інший масштаб й інші витрати). Понад 80% лю­дей, які взяли участь у цьо­му опитуванні, проголосува­ли за збереження пам’ятки. Після цього я почав шукати профільних фахівців, які готові взятися за цю справу, і зібрав дійсно потужну ко­манду.
Архітектор та історик Іван Биков й архітектор та реставратор Сергій Юр­ченко допомогли визначи­ти, що ще можна врятува­ти на території Покорщини, і скласти кошторис антируйнівних робіт. Архітектор і народний депутат Анна Бондар допомагатиме із процесами, пов'язаними із законодавством, адже на­віть на протиаварійні ро­боти активісти мають зро­бити проектну документа­цію й узгодити її з відповід­ними органами, оскільки це пам'ятка національного зна­чення.
Волонтери благо­дійного фонду «Блискав­ка» Ілля Бречко і Сергій Моргуненко займатимуть­ся організаційними питан­нями, збиратимуть кошти й забезпечать прозорість у звітах при їх використанні.
— За підрахунками рес­тавраторів, тільки на пер­шочергові роботи — ремонт даху та відведення води — потрібно близько трьох мільйонів гривень. У сво­єму зборі ми вже наближа­ємось до середини — ма­ємо 1 мільйон 200 тисяч гривень, — каже Акім Галімов.
— Поки що на своїх то­локах ми лише прибирає­мо сміття на території сади­би. Паралельно ж спілкува­тимемось із керівництвом Чернігівської ОДА, бо са­ме на її балансі перебуває ця пам’ятка, і готувати­мемо проектну документа­цію.
І вже зараз треба дума­ти про те, що робити із са­дибою далі, виходячи з по­треб Козелецької громади. Мені дуже хотілося б зроби­ти такий собі пілотний про­ект: провести дослідження в ТГ, що саме хочуть бачити її мешканці на цьому місці.



Я маю кілька варіантів, але вони ще не повністю проду­мані. Це може бути, напри­клад, освітній центр з окре­мими музейними кімната­ми або ж культурний центр. Але тут свої пропозиції ма­ють висловлювати вже самі козельчани.
Коли ж це пи­тання буде вирішено, можна працювати над залученням грантових коштів. До речі, за допомогою цього проекту ми змогли б перевірити і на­ше законодавство, знайти в ньому слабкі місця і спро­бувати їх виправити (думаю, Анна Бондар нам у цьому допоможе), а також стиму­лювали б місцеві громади до розвитку. Отож заклика­ємо всіх долучатися до збо­ру (зробити свою пожертву можна на «банку», посилан­ня на яку є на сторінці Акіма Галімова у фейсбуці. — Авт.) ідо самих толок (анонси про них також розміщуються на сторінці Акіма. — Авт.). Ду­же хочеться оживити цю іс­торичну пам'ятку!
Джерело: газета “Гарт”, Катерина Дроздова. Фото з альбому Акіма Галімова

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Предыдущая статьяПопри війну та її виклики, продовжують надавати банківські послуги – реалії роботи Чернігівського відділення банку «Глобус» (Відео)
Следующая статьяУкраина приняла участие в учениях НАТО по борьбе с беспилотниками