На Чернігівщині згорів самосійний ліс, який громада відмовилася передати ДП «Ліси України»

9


Фото — ілюстративне
У результаті обстрілів Сновщини в перший тиж­день вересня неподалік 26 кварталу лісів Новоборовицького лісництва (філії «Корюківське лісове господарство» ДП «Ліси України») спалахнуло поле. Із нього вогонь перекинувся на самосійні ліси, що на­лежать Сновській громаді. Згідно з повідомленням Північного лісового офісу, їх вигоріло близько 10 гек­тарів — вік дерев становив приблизно 15 років. Під загрозою опинились і ліси філії.
«Якби ці самосійні ліси були під наглядом ДП, їх можна було б зберегти», — зазначається в повідом­ленні. Бо, ідеться далі, працівники лісової охорони проводять регулярні рейди, прокладають мінералі­зовані протипожежні смуги і доглядають за ними, а в разі потреби негайно приступають до ліквідації за­горання, у той час як Сновська громада не здійснює жодних протипожежних заходів. І при цьому не пере­дає самозаліснених ділянок під опіку лісівникам, які готові забезпечити їм догляд та охорону — хоч пред­ставники Корюківської філії зверталися до міськради з відповідним проханням.
Передача (на волонтерських засадах) самосійних лісів, які перебувають у підпорядкуванні ТГ, у влас­ність державному підприємству «Ліси України» стар­тувала в жовтні 2023 року. У відповідь на закиди, що ДП в такий спосіб хоче «віджати» у громад зем­лю і збагатитися за рахунок вирубок, генеральний директор підприємства Юрій Болоховець поясню­вав: головне завдання програми — збільшення лісо­вого фонду. І ставка при цьому робилася саме на са­мосійні ліси, які мають природне походження (вирос­ли самі на землях, від яких відмовилися фермери) і є більш стійкими в порівнянні зі штучними насаджен­нями. Ще одна (не менш важлива) мета — мініміза­ція ризику виникнення і поширення лісових пожеж. А перші прибутки від реалізації деревини, мовляв, мож­на буде отримати хіба що через кілька десятків років, упродовж яких фахівці дбатимуть про ліс.
Частина громад одразу підтримала проект — ра­зом із самозалісненими ділянками передавали та­кож деградовані малопродуктивні землі, непридат­ні для сільськогосподарського виробництва, на яких мали вирости нові ліси (сосна може вижити і на бід­них ґрунтах). Інші, у тому числі й Сновська ТГ, не по­спішали. Процес передачі триває і досі в усій Україні.
— Протипожежні заходи в лісах громади здійсню­валися постійно, — відкидає звинувачення в безді­яльності очільник громади Олександр Медведьов.
— А щодо питання про передачу самосійних лісів, то воно після звернення керівництва філії «Корюківське лісове господарство» було обговорене на земельній комісії міськради, дістало схвалення і мало бути ви­несене на сесію. Ми просто не встигли його розгля­нути.
Після пожежі, стверджує голова ТГ, ліси в при­кордонних старостинських округах були оборані — із технікою допомогли місцеві підприємці, пальне нада­ла міськрада.
Джерело: газета "Гарт", Марія Ісаченко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Предыдущая статьяНа Чернігівщині росіяни скинули з дрона вибухівку на автівку та будинок
Следующая статьяУкраинские дроны атаковали склад боеприпасов в Тверской области